In de eerste rubriek van ‘vrijwilliger van de maand’ zijn we uitgekomen bij de onderhoudsploeg. Een grote groep vrijwilligers met een veelzijdige functie binnen de vereniging die zich vaak op de achtergrond afspelen. Via deze rubriek willen we toch laten zien wat zij doen en een blijk van waardering uitspreken! We stellen enkele vragen aan Andre Ezendam, leider van de onderhoudsploeg:
Kunnen jullie wat meer vertellen over het team van de vrijdagmiddag ploeg?
De huidige samenstelling van de vrijdagmiddag onderhoudsploeg bestaat uit tien mannen; acht SV Enterleden en twee vrijwilligers. De jongste (André) is 70 jaar terwijl de oudste (Herman Platenkamp) ruim 80 jaar is. De basis voor de huidige ploeg is gelegd in 2014. Die is ontstaan na een oproep van het toenmalige bestuur. Vanwege privatisering en de daaraan gekoppelde kostenbesparingen moesten steeds meer werkzaamheden worden uitgevoerd door eigen leden. Op dit moment bestaat de ploeg uit Tonnie en Arnold Kerkhof, Harrie Krake, Bennie Rosink, Harrie Boomkamp, André Ezendam, Bennie Schrooten, Herman van Coesant, Gerrit Ekkelboom en Herman Platenkamp. Behalve de onderhoudsploeg is er ook een 3-koppige schoonmaakploeg die zich bezig houdt met het schoonhouden van alle kleedkamers op maandag- en vrijdagochtend.
Wat zijn de belangrijkste taken die jullie als vrijwilligers uitvoeren?
De taken omvatten een breed scala aan werkzaamheden. Alles wat onderhoud vergt valt hieronder. Behalve de veldverlichting en groot groenonderhoud aan de buitenranden van ons sportpark, die worden gedaan door externe partijen. Ook sommige reparatieklussen van de kunstgrasvelden vallen hieronder, evenals ‘groot onderhoud’ van de gebouwen die eigendom zijn van de SAWE.
Maar verder doen wij o.a. snoeien van heggen en bomen en onkruidbestrijding en vegen van paden, groenstroken en bestrating wat buiten het bestek van Grootgroener valt. Ook het wekelijkse onderhoud van alle velden doen wij. Denk hierbij aan het slepen en verspreiden van de korrels op de kunstvelden, het belijnen van grasveld 3 etc. Maar ook blad en rommel verwijderen uit de dakgoten en van platte daken, schoonhouden tribunes, blad blazen, vuilnisbakken leeghalen, reclameborden schoonmaken, onderhouden en opnieuw plaatsen, terras onderhouden, terrasmeubilair en parasols plaatsen en terugzetten. Vlaggen en hoekvlaggen onderhouden, doelen repareren, doelnetten vervangen, en allerlei reparaties uitvoeren aan roerende en onroerende goederen, zowel buiten als binnen. Er komt nogal wat kijken zoals jullie kunnen zien.
Wat maakt de vrijdagmiddag ploeg zo’n mooi team? En zijn er nog plekken vrij?
Het enthousiasme en de saamhorigheid maakt ons als team zo sterk. En de humor uiteraard; lekker op z’n tijd ouwehoeren en de draak steken met iets, dat hoort er gewoon bij. En het specialisme van sommige mannen maakt ons ook zo’n mooi team. Wij hebben een goeie mix van mannen die voorkeur geven aan sommige klussen. En als je dat leuk vindt dan ben of wordt je er ook vakkundig en ervaren in. Het scheelt natuurlijk ook dat we ons arsenaal aan gereedschappen en machines de laatste jaren, en zeker in vergelijking tot vroeger, enorm professioneel hebben kunnen uitbreiden. Denk aan een eigen trekker met sleep, bladblazer, bosmaaier en snoeischaar van Stihl met meerdere accu’s. Een op accu aangedreven veegmachine, en een rijk arsenaal aan gewoon handgereedschap. Moet ook wel; anders wordt het een stuk lastiger en arbeidsintensiever. Mede met dank aan o.a. de Stichting Support die voor de financiële middelen zorgt. De meesten zijn ook bloedfanatiek. Officieel beginnen wij elke vrijdagmiddag om 13.00 uur en stoppen wij om 16.00 uur. Het komt regelmatig voor dat pas rond 16.15 uur sommigen plaatsnemen in de kantine voor het dik verdiende drankje en balletje met mayo! En ja, vacatures zijn er zeker. Doordat wij natuurlijk de jongsten niet meer zijn valt er wel eens iemand of meerderen voor korte of langere tijd uit. Nagenoeg iedereen heeft afgelopen jaren het ziekenhuis wel van binnen gezien of meerdere medische ingrepen ondergaan. Met 10 man tegelijk op vrijdag zijn we bijna nooit geweest. Een aantal van ons zijn of waren voor langere tijd (tijdelijk) uitgeschakeld. Meestal zijn we gemiddeld met 6 of hooguit 7 man aanwezig. En dus zoeken wij nog vrijwilligers, met name iemand die verstand heeft van installatiewerk en elektra want die specialiteit ontbreekt bij ons allen. Maar toevallig ontvingen wij kortgeleden een lijstje van onze voorzitter met potentiële gepensioneerde leden. Een aantal van hen gaan we op korte termijn zeker benaderen. Maar wie zich spontaan wil gaan melden; je bent van harte welkom. Kom maar eens een kijkje nemen op vrijdagmiddag!
Waarom zijn jullie vrijwilligerswerk gaan doen bij SV Enter?
Kijk, als je zo vanuit het volle werk van je pensioen gaat genieten dan heb je een zee van tijd. Tenminste zo lijkt het. Naderhand kom je vaak tijd tekort. Maar goed; de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen zal per lid verschillen. Je hebt tijd over en je wilt ook iets nuttigs gaan doen, waarbij je een ‘stok achter de deur’ hebt dat het regelmatig en periodiek wordt uitgevoerd.
Toen wij in 2014 begonnen was dat voor de meesten een belangrijke reden, En de saamhorigheid zoals eerder genoemd. Lekker met leeftijdgenoten in teamverband iets nuttigs kunnen gaan doen voor je eigen club.
Zouden jullie anderen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen bij SV Enter? Waarom wel/niet?
In een aantal bewoordingen hiervoor heb ik al opgesomd hoe leuk vrijwilligerswerk is. Je bent als team, juist als team, bezig met iets nuttigs wat bovendien plezierig is. Sociale contacten worden vergroot evenals je netwerk. En je kunt van elkaar gaan leren! Dus raden wij het zeker aan om hiervoor te gaan. Je zult zien dat je na een paar keer niet meer zonder wilt. Bovendien, en dat is ook niet onbelangrijk, de ‘derde helft’. Na een koffiepauze van 14.30 tot 15.00 uur gaan we na 16.00 uur bij elkaar zitten in de kantine. Tijd voor B&B. Nee geen ‘bed and breakfast’ maar ‘bier en balletje’! Mag ook een frisje zijn of een wijntje. Doorgaans zitten wij nog één uurtje bij elkaar en gaat daarna een ieder naar huis.
Wat betekent de erkenning als ‘Vrijwilligers van de Maand’ voor jullie?
Als ik ook namens de rest mag spreken dan motiveert dat enorm. Natuurlijk doe je vrijwilligerswerk zonder dat er een vergoeding tegenover staat. Nou ja, het eerder genoemde ‘bier en balletje’ dan, maar dat is maar een bijkomstigheid en ook verdiend. Een immateriële erkenning is minstens net zo belangrijk. Het wordt gewaardeerd en je wordt niet vergeten. Dat doet je goed!
Onze dank voor deze vrijwilligers is groot en hopen dat jullie dit nog lang blijven voortzetten!