Verslagen

Teleurstellend gelijkspel in Manderveen na hectische wedstrijd

De gemoederen liepen hoog op in Manderveen afgelopen zondag in de wedstrijd tussen Enter en Manderveen. In een slechte wedstrijd op een slecht veld met een slechte arbiter vielen maar liefst acht gele en zelfs twee rode kaarten. De hoeveelheid kaarten was tekenend voor de vechtwedstrijd die zich afspeelde in Manderveen. Saillant detail: 7 van 8 gele en de beide rode kaarten werden uitgedeeld aan de thuisploeg. Mede ingegeven door het matige (natuurgras)veld werd er amper over de grond gevoetbald en kozen beide ploegen snel voor de lange bal. Ondanks dat Enter de meeste en grootste kansen kreeg, eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een 2-2 eindstand. Deze eindstand was extra zuur doordat de gastheren op het laatst de gelijkmaker maakte via een strafschop na een ongelukkige handsbal. Het gelijke spel is een flinke streep door de Enterse rekening in de strijd om de laatste periodetitel.

Enter start in dezelfde formatie waarmee vorige week laagvlieger La Première met 5-1 werd verslagen. Voorafgaand aan de wedstrijd wees trainer Gerard Bos zijn spelers al op het opportunistische spel van Manderveen en daarmee zou Enter vanaf de aftrap dus al gewaarschuwd moeten zijn. Toch is het Manderveen dat in de eerste minuten, met dat opportunistische spel, een veldoverwicht heeft en voor het eerste gevaar zorgt. Enter komt zelfs heel goed weg als de scheidsrechter een 100% doelpunt afkeurt, vanwege een harde botsing tussen centrale verdediger Arno Slagers en Mike Brinks voorafgaand aan de goal. Slagers blijft namelijk even roerloos op de grond liggen en dat is de reden dat scheidsrechter Karkdijk besluit het spel stil te leggen, weliswaar vlak voordat spits Gijs Wesselink de 1-0 voor open goal kan binnenlopen.

Vanaf dat moment is het hek van de dam bij de Manderveense spelers en staf. Met woord en gebaar laat de thuisploeg weten het oneens te zijn met bijna elke beslissing die de arbiter maakt. Toch moet er nog 80 minuten gevoetbald worden en is het ook de thuisploeg dat verdiend op voorsprong komt in de 13e minuut. Na een schermutseling om de bal uit een cornerbal is het Kevin Huzink die knap wegdraait bij zijn directe tegenstander en de 1-0 binnen schiet. Het lijkt een kantelmoment in de wedstrijd, want vanaf het tegendoelpunt is het Enter dat het spel bepaalt en de tegenstander steeds verder terugdringt op eigen helft.

Ondanks dat Enter niet toekomt aan haar gebruikelijke positiespel, rijgt het kans op kans. Mees ten Broeke ziet een afstandsschot de paal treffen en Tim van Otten is ook al dicht bij de gelijkmaker. De gelijkmaker komt toch als Mees ten Broeke op de perfecte plek staat om een voorzet van Brent Geels binnen te tikken. Niet veel later dan de gelijkmaker is het Bent Wolters die de 1-2 binnenschiet. Zo weet Enter binnen een kwartier een achterstand om te buigen in een voorsprong. Daarna blijven de gasten aandringen en had het zomaar 1-5 kunnen staan, waar het niet dat er enkele zeer discutabele beslissingen worden genomen door arbiter Karkdijk…

Eerst is het Tim van Otten die na een knap voorbereidend werk van Wout Brinks een kans ziet op goal te koppen. Zijn kopbal vliegt richting het net, maar een verdediger van de thuisploeg voorkomt dit door de bal zichtbaar met zijn arm van de lijn te halen. Tot verontwaardiging van velen wuift de scheidsrechter de handsbal weg. Enkele minuten later is het wederom van Otten die na een mooie passeerbeweging op de achterlijn Bent Wolters weet te bereiken die de bal voor een open goal voor het intikken heeft. Op dat moment oordeelt de scheidsrechter op advies van zijn assistent dat de bal over de achterlijn is geweest. Toeschouwers van beide verenigingen die het hebben zien gebeuren kijken verontwaardigd op. Alsof het niet erger kan wordt een doelpunt van Bent Wolters ook nog afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Zo blijft het na een kansenregen alsnog 1-2 en zoeken beide ploegen de kleedkamer op voor de rust.

Na de rust wordt het een gelijk opgaande wedstrijd die het predicaat “voetbal” niet of nauwelijks verdiend en voornamelijk wordt “uitgevochten” op het midden van het veld. Beide ploegen creëren weinig kansen.  De sfeer op het veld wordt echter steeds grimmiger. De gastheren maken enkele harde overtredingen waardoor er veel kaarten vallen. Een kamikaze-actie van een speler van de thuisploeg op aanvoerder Rick Kamphuis leidt tot veel verontwaardiging bij Enter. Waar een rode kaart voor de speler van Manderveen op zijn plaats was doet de scheidsrechter het af met geel. Nadat Rick Kamphuis weer is opgeknapt kan de wedstrijd gewoon worden hervat en met nog een kwartier spelen te gaan staat het nog steeds 1-2 voor de Enternaren.

Het laatste kwartier speelt Manderveen alles of niets en gooit de ploeg nog meer fysieke kracht in de strijd. Enter moet ver terug en verdedigt zijn voorsprong met man en macht. Echte kansen creëert Manderveen echter niet. Het is zelfs Enter dat via de omschakeling enkele malen gevaarlijk wordt. Zo is het Remon Oremus die vanuit de omschakeling het veld oversteekt. Aanvoerder Joris Masselink trekt aan de noodrem en vloert Oremus met een ferme tackle van achteren. Masselink ontvangt zijn tweede gele kaart en moet voortijdig gaan douchen. Door de rode kaart lijkt Enter met een man meer de wedstrijd rustig uit te kunnen voetballen. De gasten zijn zelfs nog dichtbij de 3-1 als Tim van Otten zijn schot de paal ziet treffen en Wout Brinks net niet bij een strakke voorzet komt.

Toch eindigt de wedstrijd voor de Enternaren alsnog in een deceptie. Na wederom een kans voor de Enter aanval breekt Manderveen in de 90e minuut nog een laatste keer uit. De bal belandt uiteindelijk bij de linkervleugelaanvaller die met een voorzet probeert spits Gijs Masselink te bedienen. De voorzet is te hoog waardoor de bal over Masselink heenvliegt en ongelukkig via een stuiter tegen de arm van Enter verdediger Remon Oremus aankomt. De scheidsrechter kan niet anders dan een penalty geven. In extremis schiet Gerrit Schonenveld zijn ploeg vanaf de stip op gelijke hoogte, 2-2.

Er resteren een paar hectische minuten, waarbij nog een speler van Manderveen rood krijgt. De 2-2 blijft echter staan en dat voelt als een nederlaag voor iedereen die Enter een warm hart toedraagt. Toch mag Enter blij zijn dat het zonder zware blessures uit het duel is gekomen. Zo kan het deze week toewerken naar de volgende competitiewedstrijd zondag 2 april. Dan komt titelkandidaat UD Weerselo naar de Krompatte. Eerder dit seizoen speelde Enter tegen Weerselo haar slechtste wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd eindigde dan ook in een terechte 3-1 nederlaag. Kortom, Gerard Bos en zijn mannen hebben wat recht te zetten tegen UD.